Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ


Τα γλυπτά δομικά μάρμαρα του Παρθενώνα της Ακροπόλεως των Αθηνών που δημιουργήθηκαν το 430 π.Χ. υπό την καθοδήγηση του σπουδαιότερου Γλύπτη της  Ιστορίας, Φειδία, εκλάπησαν το 1812 την χρονιά που ο Ναπολέων πολιορκούσε την Μόσχα και ο Μπετόβεν του αφιέρωνε την 3η του Συμφωνία με το όνομα «Βοναπάρτης» που αργότερα μετανοήσας την ονόμασε «Ηρωϊκή».

Η βάρβαρος σύλληση του ιερού της Παλλάδος και η κλοπή των γλυπτών είναι έργο του ασήμου «ευγενούς» αλλα διασή-μου  κλέπτου, Λόρδου Tomas Bruce 7oυ κόμητος του Elgin.

Προορισμός και θέση τους ήταν και είναι οι Ζωφόροι οι Μετώπες και τα Αετώματα του Ναού της Θεάς Αθηνάς που, που εδημιουργήθησαν για «να βλέπουν», το φως του Αττικού ουρανού και  να  τα βλέπουν οι άνθρωποι, «εκ των έξω».

Για περισσότερο απο δύο αιώνες, τα γλυπτά βλέπουν,δυστυχώς «προς τα έσω» καθώς οι άδολοι τουρίστες τα βλέπουν «εκ των έσω». Η τοποθέτησή τους  αυτή, από τους κλεπταποδόχους, τα απονεκρώνει έκτοτε στην Duvven Gallery και  στο  γκρίζο  φώς του Λονδίνου.


Μυνήστε τους να τα επιστρέψουν στον τόπο τους γιατί δεν αρμόζει αυτή η τόσο ανάρμοστη συμπεριφορά στην πατρίδα του Shakespeare και του Βeckett. Με αυτού του είδους την έμπραγκτο μετάνοια η μεγαλοψυχία των Ελλήνων θα τους συγχωρήσει και ίσως κάποτε, μπορέσει να τους επαινέση και η Ιστορία.

Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: